Οινοποιεία

Κτήμα Χατζηβαρύτη

Η ιδέα για τη δημιουργία του κτήματος προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης και η Όλγα Ιακωβίδου μάζευαν τους φίλους τους στη Γουμένισσα κάθε χρόνο, για να εμφιαλώσουν το κρασί της χρονιάς. Οι ατελείωτες συζητήσεις εκείνων των συναντήσεων για το κρασί, αλλά και η αγάπη τους για το καλό κρασί, έδωσαν την ιδέα στο Βαγγέλη και στην Όλγα να δημιουργήσουν το Οινοποιείο Χατζηβαρύτη.

Ο αμπελώνας

Ξεκίνησαν αγοράζοντας κάποιες εκτάσεις στην περιοχή Μπινταμπλα της αμπελοοινικής περιοχής Γουμένισσα και το 1994 φύτεψαν τον πρώτο αμπελώνα, έκτασης 50 στρεμμάτων, με την καθοδήγηση και ενεργό συμμετοχή του Δώρου Βασιλειάδη και των υιών του, Βίκτορα και Κώστα. Οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα αποτέλεσαν τον κορμό του αμπελώνα. Φυτεύτηκαν και κάποιες εκτάσεις με Ροδίτη, Sauvignon blanc. Chardonnay, Merlot και Cabernet Sauvignon.

Το 2000 αγοράστηκε άλλο ένα αγροτεμάχιο 50 στρεμμάτων στην περιοχή Βακούφια, κοντά στο χωριό Φιλυριά, το οποίο φυτεύτηκε ένα χρόνο αργότερα, αποκλειστικά με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Σ΄αυτό το αμπελοτεμάχιο χτίστηκε το οινοποιείο το οποίο ολοκληρώθηκε το 2007.

Παράλληλα σε μια έκταση 20 στρεμμάτων άρχισε ο πειραματισμός νέων ποικιλιών όπως η Gewurztraminer προκειμένου να διαπιστωθεί ο εγκλιματισμός τους στις συνθήκες της περιοχής.

Το οινοποιείο

Βρίσκεται στο 6ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γουμένισσας Γιαννιτσών, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ήπιων λόφων, και περιβάλλεται από τον αμπελώνα. Η κατασκευή του οινοποιείου άρχισε τον Ιούλιο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2007.

Ο χώρος παραγωγής, που βρίσκεται στο ισόγειο του οινοποιείου, είναι ειδικά σχεδιασμένος και στεγάζει τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό.

Δίπλα από το χώρο παραγωγής βρίσκεται ο χώρος εμφιάλωσης, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το μηχάνημα εμφιάλωσης με αυτόματο πλύσιμο φιαλών, τοποθέτηση φελλού και επικόλληση ετικετών.

Στο υπόγειο του οινοποιείου βρίσκεται ο χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης των οίνων, στον οποίο σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όλοι οι ερυθροί οίνοι και κάποιοι λευκοί περνούν μέρος της ζωής τους σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Τέλος στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών και πελατών μας, τα γραφεία και οι βοηθητικοί χώροι του οινοποιείου.

Για να επισκεφθείτε το οινοποιείο επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:   6972 200102 και 6977 469030.

χάρτης

  • Γουμένισσα, Κιλκίς
  • +30 23430 41236
  • (0030) 2310 218741
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.chatzivaritis.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr