Οινοποιεία

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Το Κτήμα Κυρ Γιάννη στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι, εκτάσεως περίπου 500 στρεμμάτων, αγοράσθηκε από την οικογένεια Μπουτάρη στα τέλη της δεκαετίας του 60 με σκοπό να γίνει μεγάλος αμπελώνας. H δημιουργία του αμπελώνα αυτού, έργο του Γιάννη Μπουτάρη, σηματοδότησε και την έναρξη της αναμπέλωσης στη ζώνη της Νάουσσας, που είχε φθάσει στο κατώτατο σημείο της. 
 
Κατά την πρώτη τριετία του 70 ολοκληρώθηκε η φύτευση των 500 περίπου στρεμμάτων, με αμιγή ποικιλία ξινόμαυρου σε γραμμικό υποστυλωμένο αμπελώνα, μία τεχνική που εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσσας. Τη δεκαετία του 80 στο πλαίσιο συνεχών πειραματισμών, αποτέλεσμα της ανησυχίας του Γιάννη Μπουτάρη, φυτεύτηκαν στο κτήμα της οικογενείας Μπουτάρη ποικιλίες ελληνικές και ξένες, προκειμένου να μελετηθούν τα παραγόμενα κρασιά και να προκύψουν έτσι νέοι συνδυασμοί. 

Την πενταετία 1985-1990, φυτεύτηκαν σε επιλεγμένα κομμάτια, οι ποικιλίες merlot και syrah εφόσον κρίθηκε ότι αυτές οι ποικιλίες είχαν πολύ καλή προσαρμογή στο μικροκλίμα της περιοχής και κυρίως, μπορούσαν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα σε αναμίξεις με το ξινόμαυρο, την κλασική ποικιλία της Νάουσσας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, μια αποθήκη του κτήματος μετατρέπεται σε πειραματικό οινοποιείο. Το οινοποιείο αυτό σήμερα πλέον είναι ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο οινοποίησης, παλαίωσης σε βαρέλια και εμφιάλωσης όλων των προϊόντων του κτήματος.

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 280-330μ. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται το χειμώνα και την άνοιξη από άφθονες βροχές και χιόνια και τα καλοκαίρια από ξηρασία. Σε ιδιαίτερα ξηρά καλοκαίρια, με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει η δυνατότητα ελεγχόμενου ποτίσματος. 

Στον αμπελώνα είναι φυτεμένες οι ποικιλίες ξινόμαυρο (70%), syrah (10%), merlot (10%) και στο υπόλοιπο διάφορες πειραματικές ποικιλίες. 

Σήμερα το κτήμα ονομάζεται Κτήμα Κυρ Γιάννη, όχι μόνο προς τιμήν του ιδρυτή της εταιρίας Μπουτάρη (έτος ίδρυσης 1879), αλλά και στο όνομα του εγγονού του Γιάννη Σ. Μπουτάρη, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του αμπελώνα αυτού, αλλά και στην ανάπτυξη της αμπελουργικής δραστηριότητας στην Ελλάδα γενικότερα. Ο Γιάννης Σ. Μπουτάρης αναπτύσσει σήμερα ανεξάρτητα την δραστηριότητά του στο Κτήμα Κυρ Γιάννη, μαζί με τους γιούς του Στέλλιο στη διοίκηση της επιχείρησης και τη διεύθυνση πωλήσεων και Μιχάλη στη διεύθυνση παραγωγής και την ανάπτυξη αμπελουργικής έρευνας.

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 16:00

Σάββατο, Κυριακή και Αργίες:  Κατόπιν συνεννόησης
 

χάρτης

  • Γιαννακοχώρι , Ημαθίας
  • +30 23320 51100
  • (0030) 23320 51140
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.kiryianni.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr