Χτυπητή

Η χτυπητή με την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση της, είναι ίσως ο πιο δημοφιλής μεζές στη Βόρεια Ελλάδα και δεν λείπει από καμιά ταβέρνα.

Για 1 φλυτζάνι
  • 250 γρ. φέτα
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά φλάσκα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή αποξηραμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά τουρσί, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 2 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Φρέσκο χυμό από ½ λεμόνι
  • Μαύρη ελιά για γαρνιτούρα

Σε ένα μέτριο μπολ, λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τη ρίγανη και πιπέρι. Χτυπάμε και λιώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου (λιγότερο εάν χρησιμοποιούμε μούλτι), ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει η φέτα απαλή και κρεμώδης.

Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρουμε τη χτυπητή. Γαρνίρουμε με την ελιά στο κέντρο.

Σερβίρεται κρύα.

Αυτός ο πικάντικος μεζές είναι κλασικό συνοδευτικό για το τσίπουρο.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr