Φασόλια γίγαντες με ψητές πιπεριές και παστουρμά

Η Καστοριά, στην καρδιά της περιοχής των Λιμνών, είναι ο κατεξοχήν τόπος των φασολιών. Πράγματι, πολλά φασόλια προστατευόμενης ένδειξης καλλιεργούνται εδώ.

Για 4-6 μερίδες
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. και ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 μεγάλες ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης διατηρημένες στο λάδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-6 φέτες παστουρμά
  • 2-3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

Μουλιάζουμε τα φασόλια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή σε μπόλικο νερό για 6-8 ώρες. Τα βγάζουμε από το νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε άλλο νερό (τόσο ώστε η στάθ-μη του να φτάνει 7 εκ. πάνω από τα φασόλια). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 15 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι. Τα σουρώνουμε και φυλάμε στην άκρη το νερό στο οποίο έβρασαν.

Ενώ βράζουν τα φασόλια, ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρί-ζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν.

Βγάζουμε τις πιπεριές από το λάδι τους και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στο μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου και τις μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Αποσύρουμε το μείγ-μα από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚ C. Τοποθετούμε τα φασόλια και το μείγμα κρεμμυδιού- πιπεριάς σε ένα πυρίμαχο γυάλινο ή κεραμικό ταψί. Προσθέτουμε του φλιτζανιού από το νερό στο οποίο έβρασαν τα φασόλια, καθώς και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο λάδι από το δοχείο με τις πιπεριές. Το πιάτο θα πρέπει να περιέχει μπόλικο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τον παστουρμά: καθαρίζουμε την επιφάνειά του από το περίβλημα μπαχαρικών και κόβουμε κάθε φέτα κατά πλάτος σε λεπτές λωρίδες. Περίπου 20 λεπτά πριν γίνουν τα φασόλια, ρίχνουμε τον παστουρμά. Πέντε λεπτά πριν τα βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το ξίδι και, αν χρειάζεται, επιπλέον αλάτι. Τα βγάζουμε από το φούρνο, περιχύ-νουμε με το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα σερβίρουμε και σε θερμοκρασία δωματίου. Τρώγονται άνετα ακόμα και την επόμενη μέρα.

Η βελούδινη αίσθηση των οσπρίων μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα ερυθρό κρασί με ζωντάνια από την Καστοριά.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr