Σαλάτα με ρόκα, ακτινίδια, φουντούκια και μανούρι

Ήθελα να βρω ένα τρόπο για να εντάξω ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα της περιοχής, το ακτινίδιο, σε ένα πιάτο που δεν θα ήταν επιδόρπιο. Έχω δει το ακτινίδιο να χρησιμοποιείται για τις όξινες ιδιότητές του σε μερικές ασυνήθιστες παρασκευές, όπως αντί για λεμόνι σε ψαρόσουπες, ένα τέχνασμα που μοιράστηκε μαζί μου ο Αθηναίος σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Η σαλάτα είναι πολύ πιο προσιτή και γίνεται ένα δροσερό πρώτο πιάτο για τα πιο ρωμαλέα πιάτα που ακολουθούν.

Για 4 μερίδες
  • 4 κ.σ. φουντούκια
  • 4 φλιτζ. φρέσκια ρόκα καθαρισμένη και κομμένη με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 4 ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές οβάλ φέτες
  • 2 φέτες μανούρι, πάχους 2 εκ. η καθεμιά
  • Για τη Σάλτσα
  • 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βορειοελλαδίτικο βαλσαμικό ξίδι
  • Αλάτι
  • 3 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
  • Πάπρικα για το γαρνίρισμα

Ανακατεύουμε τη ρόκα μαζί με το κρεμμύδι. Χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά της σάλτσας με το σύρμα. Ανακατεύουμε το μείγμα ρόκας-κρεμμυδιού με τη μισή σάλτσα.

Σκουπίζουμε το τηγάνι για να καθαρίσει και το αλείφουμε με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε την πρώτη φέτα από το μανούρι στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες της.

Ροδίζουμε ελαφρά και από την άλλη πλευρά.Το βγάζουμε με μια σπάτουλα σε ένα πιάτο και το σκεπάζουμε, για να μείνει ζεστό. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε τέσσερα ατομικά πιάτα πιέζοντας το μείγμα ελαφρά, για να το φορμάρουμε σε ένα τσέρκι στη μέση του κάθε πιάτου. Κόβουμε την κάθε φέτα από μανούρι στα τέσσερα και βάζουμε από δύο κομμάτια πάνω στην κάθε σαλάτα.

Γαρνίρουμε με το ακτινίδιο. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω και πασπαλίζουμε το πιάτο με λίγη πάπρικα.

Τα αρώματα και η ευχάριστη οξύτητα της σαλάτας μάς κατευθύνουν σε ένα λευκό κρασί με γευστική και αρωματική φρεσκάδα από Ροδίτη.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr