Πίτα με γλυκιά κολοκύθα και φέτα

Το σπιτικό αυτό πιάτο αποτελούσε το τυπικό κυριακάτικο γεύμα .

Για 8-10 μερίδες
    Για τη ζύμη
  • 3 - 3 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζ. καυτό νερό
  • ¼ φλιτζ. βορειοελλαδίτικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βορειοελλαδίτικο ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 4 - 6 κ.σ. βορειοελλαδίτικο ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • Για τη γέμιση (της πίτας)
  • 1 μεγάλο πράσο, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκύθα του 1 κιλού, χωρίς τους σπόρους, ξεφλουδισμένη και τεμαχισμένη σε λεπτά κομμάτια
  • 1 φουσκωτή κ.σ. ξερό δυόσμο
  • ½ φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζ. γάλα, βρασμένο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • Για τη γέμιση (της περιφέρειας του ταψιού)
  • 1 φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα
  • 4 πέστροφες καθαρισμένες και κομμένες σε φιλέτα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή γίδινο βούτυρο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Την κάνουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.

Σoτάρουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε και μαγειρεύουμε τα κομμάτια της κολο-κύθας ώσπου να στεγνώσουν.

Aναμειγνύουμε τα πράσα, την κολοκύθα, το δυόσμο, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι, το γάλα και τα αυγά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165° C.

Λαδώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα κέικ 33 εκ. με αφαιρούμενο πάτο. Ανοίγουμε 4 από τις 6 μπάλες ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 33 εκ. Στρώνουμε τα φύλλα στη φόρμα και αλείφουμε ενδιάμεσα με λάδι. Τα ψήνουμε 6-8 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190° C.

Ανοίγουμε τις άλλες 2 μπάλες ζύμης σε φύλλα διαμέτρου 45 εκ. περίπου. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λάδι, πασπαλίζουμε με τα τρίμματα φέτας και τυλίγουμε σε σφιχτό κύλινδρο. Εφαρμόζουμε σαν στεφάνι γύρω-γύρω. Ρίχνουμε τη γέμιση στο κέντρο της πίτας και την ψήνουμε στους 190° C, ώσπου να δέσει η γέμιση και το φύλλο να ροδίσει, 1 ώρα περίπου.

Η γευστική ένταση της φέτας και ο αρωματικός χαρακτήρας της κολοκύθας δημιουργούν την ανάγκη για ένα ποτήρι δροσερό και ελαφρύ λευκό κρασί από Ροδίτη ή Sauvignon Blanc.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr