Πέστροφα Τίνγκα

Στα ορμητικά ποτάμια, ρυάκια και λίμνες της Βόρειας Ελλάδας, από την Ήπειρο στα δυτικά μέχρι τη Θράκη στα ανατολικά, αφθονούσαν πλάσματα του γλυκού νερού όπως πέστροφες, σολομοπέστροφες και καραβίδες. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά είναι προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και η πέστροφα είναι από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες ιχθυοκαλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας.

Οι παραδοσιακές συνταγές για πέστροφα αφθονούν. Μια συνταγή από τη λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα απαιτεί τo ψήσιμο της πέστροφας πάνω σε κεραμίδι. Ανάμεσα στις πιο γευστικές συνταγές είναι και ένα απλό πιάτο πέστροφας ελαφρά αλευρωμένης σε καλαμπο-κάλευρο που μαγειρεύεται στο τηγάνι σε γίδινο βούτυρο (που το βούτυρο και το καλαμποκάλευρο είναι ντόπια προϊόντα).

H συνταγή που ακολουθεί και που μπορούμε να βρούμε σε πολλά μέρη της Ηπείρου, είναι και αυτή απλή και μας ζητάει να μαγειρέψουμε το δημοφιλέ-στερο ψάρι της περιοχής σε βούτυρο, μαϊντανό και κρασί.

Για 2-4 μερίδες
  • 4 πέστροφες καθαρισμένες και κομμένες σε φιλέτα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή γίδινο βούτυρο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα της πέστροφας και τα βάζουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 3 κουταλιές βούτυρο σε μεγάλο βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμ-μύδια ανακατεύοντάς τα συνεχώς ώσπου να μαλακώσουν, για 7 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε ώσπου να μαραθεί, άλλα 2-4 λεπτά. Τοποθετούμε τα φιλέτα της πέστροφας στο τηγάνι, επάνω στο μείγμα κρεμμυδιών-μαϊντανού. Ίσως χρειαστεί να μοιράσουμε το μείγμα κρεμμυδιών-μαϊντανού σε δύο διαφορετικά τηγάνια ή να ψήσουμε την πέ-στροφα σε δόσεις, αν δεν χωράει να ψηθεί όλη μαζί. Σκεπάζουμε και ψήνουμε την πέστροφα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, ύστερα τη γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κρασί. Μόλις το κρασί αρχίσει να αχνίζει, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε το ψάρι για 5-6 λεπτά ακόμα, ή μέχρι η σάρκα του να ξεκολλάει, αν την καρφώσουμε με ένα πιρούνι.

Τοποθετούμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρουμε με το μείγμα κρεμμυδιών-μαϊντανού, ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Η νόστιμη και γλυκιά πέστροφα αναζητά επίμονα ένα πλούσιο κρασί με λεπιδωτή οξύτητα, μια Ζίτσα για παράδειγμα από την ποικιλία ή το σταφύλι Ντεμπίνα.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr