Κυπρίνος γεμιστός με κρεμμύδια και πάπρικα

Ο κυπρίνος (γριβάδι) είναι ένα υπέροχο ψάρι του γλυκού νερού της Βόρειας Ελλάδας. Το βρίσκουμε σε κάθε είδους πιάτα, από μαγειρευτά μέχρι στο φούρνο και σε σούπες. Το πιάτο αυτό βασίζεται σε μια παραδοσιακή ντόπια συνταγή και προσθέτει μια τοπική πινελιά για το τελείωμά του, καρύδια πασπαλισμένα από πάνω.

Για 2-4 μερίδες
  • 1 μεγάλο κυπρίνο, περίπου 1-1 ½ κιλό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. βορειοελλαδίτικο ελαιόλαδο
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια: 4 χοντροκομμένα και 2 ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 500 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες
  • 2 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ρύζι νυχάκι
  • ½ φλιτζ. ροζέ κρασί
  • 4 κ.σ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 2 κ.σ. κοπανισμένα καρύδια

Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το ψάρι. Το βάζουμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα 4 χοντροκομμένα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε 3 κουταλιές νερό και τον προσθέτουμε στα κρεμμύδια μαζί με λίγη πάπρικα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαρύ τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σκεπασμένα, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να σκουρύνουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.

Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες. Απλώνουμε το πρώτο μείγμα σε ένα ταψί.

Γεμίζουμε το ψάρι με το ρύζι. Χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες κλείνουμε την κοιλιά του ψαριού και το τοποθετούμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι η σάρκα του ψαριού να είναι τρυφερή. Πέντε λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε, ανακατεύουμε τα καρύδια με λίγο αλάτι και τα πασπαλίζουμε πάνω και γύρω από το ψάρι. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε.

Ένα δυνατό ροζέ από Ξινόμαυρο συμπληρώνει ιδανικά την πλούσια γεύση του πιάτου . Αν είστε τολμηροί, δοκιμάστε το και με ένα ποτήρι ερυθρού από το ίδιο σταφύλι.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr