Κοτόσουπα με σιρόν

Αυτή η συνταγή αντλεί την έμπνευσή της από ένα παραδοσιακό ποντιακό πιάτο. Η σφραγίδα των Ποντίων στη μαγειρική της Βόρειας Ελλάδας είναι ανεξίτηλη και πολλά εργαστήρια μικρά και μεγάλα έχουν εμφανιστεί γύρω από τη Θεσσαλονίκη (κοντά στον Άγιο Αντώνιο για παράδειγμα) όπως επίσης στο Κιλκίς και αλλού έχουν εμφανιστεί και παράγουν μια ποικιλία από ασυνήθιστα προϊόντα, από ζυμαρικά μέχρι τυριά και άλλα πολλά.
Το ζυμαρικό που ζητά αυτό το πιάτο, το σιρόν, είναι όντως μοναδικό. Στην ουσία είναι λωρίδες από ζυμάρι που ανοίγεται πολύ λεπτό και ψήνεται σε μεταλλική πλάκα (το σατζ, ένα αρχαίο μαγειρικό σκεύος), στο τζάκι ή στον φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Το ζυμαρικό που προκύπτει από τη διαδικασία αυτή έχει τραγανή υφή και μια λεπτή καπνιστή γεύση. Συνήθως σερβίρεται είτε με ζεματισμένο βούτυρο είτε με λίγο σκόρδο σε μια απλή κοτόσουπα, όπως εδώ.

Για 8 μερίδες
  • 1 κότα ή 1 κοτόπουλο για βράσιμο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα δύο
  • Αλάτι και ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 500 γρ. σιρόν
  • 2 κ.σ. αλατισμένο βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια, ανάλογα με την προτίμηση
  • Μαϊντανό ή πάπρικα για γαρνίρισμα

Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο προσεκτικά από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο βγάζοντας όσο πιο πολύ ψαχνό γίνεται. Ξαναβάζουμε το ψαχνό από το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση πριν σβήσουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιρόν.

Με μια πιρούνα ή μακριά κουτάλα ξεπλέκουμε τα ζυμαρικά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα που το καθένα θα έχει μπόλικο ζωμό, κομμάτια από το κοτόπουλο και σιρόν και γαρνίρουμε με μαϊντανό ή πάπρικα.

Η σούπα αυτή διαθέτει αρκετή πυκνότητα για να… αντέξει δίπλα σε ένα δροσερό και ζωηρό λευκό από Ασύρτικο ή Ροδίτη.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr