Καβουρμάς με πατάτες

Ο καβουρμάς με πατάτες είναι ένας παραδοσιακός συνδυασμός. Το πιάτο αυτό είναι πολύ ωραίο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Για 4 μερίδες
  • 3 μεγάλες πατάτες Νευροκοπίου
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 250 γρ. καβουρμά κομματιασμένο ή χοντροκομμένο
  • 2 κ.γ. ξερό δυόσμο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες λεπτές σαν χαρτί με ένα κοφτερό μαχαίρι, ή σε λεπίδα για τσιπς. Τις βάζουμε σε κρύο νερό μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μεγάλο βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή από χυτοσίδηρο μεγέθους 22 εκ. λιώνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Στρώνουμε τις φέτες από τις πατάτες στο σκεύος έτσι ώστε η μια φέτα να καλύπτει εν μέρει την προηγούμενη. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω λίγο κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε λίγο καβουρμά πάνω από τα κρεμμύδια μαζί με λίγο δυόσμο, πάπρικα, μπούκοβο και κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις για άλλες 2-3 φορές, μέχρι να τελειώσουμε όλα τα υλικά και να έχουμε μια στρώση από πατάτες στην κορυφή. Πιέζουμε την επιφάνεια ελαφρά, αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200° C για 30-35 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Μαζί με το τοπικό πιάτο με τα έντονα αρώματα θα απολαύσετε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί. Επιλέξτε ανάμεσα σε Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ή τα χαρμάνια τους.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`, έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr