Οινοποιεία

Μυλοπόταμος

Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ο Πύργος και ο ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν το 973 μΧ. Επίσης, ο Άγιος Αθανάσιος σαν σοφός και προνοητικός που ήταν, καθάρισε την γύρω περιοχή και φύτεψε αμπέλια και ελιές και έκτισε «βουγιοναριό» και «λιτρουβιό» - οινοποιείο και ελαιοτριβείο- κι από εδώ έπαιρνε το μεγάλο μοναστήρι το κρασί για την τράπεζα, το νάμα για την Θεία Λειτουργία, καθώς και το λάδι.
Όλα αυτά τα αναφέρει ο κτήτωρ στη χειρόγραφη διαθήκη του που συνέταξε το 973 μΧ., όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα δε ο Άγιος αναφέρει ρητά πώς και πότε πρέπει να γίνεται «η κατάκλυσις του οίνου και ελαίου διά την παρηγορίαν του ταλαιπωρημένου σώματος από την άσκηση». Χίλια χρόνια ιστορία λοιπόν ο Μυλοπόταμος παράγει κρασί και λάδι.
Οι ιστορικές αναφορές είναι πολλές σ’ όλη αυτή την χιλιετία και αναφέρουν το ονομαστό και θαυμάσιο κρασί του Μυλοποτάμου. Μάλιστα, υπολογίζεται από τους ειδικούς πως η παραγωγή του πρέπει να έφθανε τους 60 με 80 τόνους κρασί ετησίως. Σώζονται ακόμα στεφάνια και δούγιες από τις τεράστιες «παραβούτες» (οινοποιητές).
Τον περασμένο αιώνα γνώρισε «μέρες δόξης λαμπρής», γιατί σκήτεψε εκεί ο Μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά εγκαταλείφθηκαν όλα, διότι όπως σ’ όλη την Ελλάδα έτσι και στο Άγιον Όρος ήρθε η λαίλαπα της φυλλοξήρας από την Αμερική.
Το 1990 ξεκίνησε η νέα προσπάθεια αναστύλωσης και αναβίωσης γενικότερα του Μυλοποτάμου. Το1992 με άδεια αναμπέλωσης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και της Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού Χαλκιδικής φυτεύονται τα πρώτα κλήματα.
Οι κλιματολογικές συνθήκες, ο Άθως –μαγνήτης για τις πολλές και απαραίτητες βροχοπτώσεις- η θάλασσα και ο πρωινός ήλιος που βγαίνει το καλοκαίρι από το πέλαγος και λούζει τους αμπελώνες, σε συνδυασμό με την φροντίδα, το μεράκι και την παραδοσιακή Αγιορείτικη καλλιέργεια που είναι παράλληλα και οικολογική, δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή εκλεκτών σταφυλιών. Η συλλογή, η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωση στο οινοποιείο μας στον Μυλοπόταμο δίνουν μοναδικά κρασιά.
Η αγάπη των μοναχών του Μυλοποτάμου για το αμπέλι και το κρασί ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα υπάρχουν:
- Αμπελώνας 50 στρεμμάτων, με ποικιλίες Merlot, Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτης.
- Σύγχρονο οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, το οποίο τηρεί πιστά την παραδοσιακή αγιορείτικη οινοποίηση και λειτουργεί με την άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους.
- Χάλκινοι αποστακτήρες και άμβυκες για το τσίπουρο και τα αποστάγματα.
Η προσπάθεια των μοναχών του Μυλοποτάμου είναι μοναδική, διότι πρώτοι αυτοί σ’ όλη την Αθωνική Πολιτεία παράγουν και εμφιαλώνουν κρασιά, τα οποία διατίθενται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στην Eλληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

χάρτης

  • Μυλοπόταμος, Άγιον Όρος
  • (0030) 23770 23774
  • (0030) 2310 52221
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.mywines.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr