Οινοποιεία

Κτήμα Παυλίδη

Πολλά είναι τα συγγράμματα ξένων ερευνητών, που καταδεικνύουν την Ελλάδα ως τη γενέτειρα χώρα του κρασιού. Η εξύμνηση της αμπέλου και του οίνου από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Ανέκαθεν, η Δράμα αποτελούσε αμπελότοπο και οινοπαραγωγό της Μακεδονίας λόγω των ιδιαίτερων εδαφολογικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της. Τοποθεσίες σε κοντινή απόσταση γύρω από τη Δράμα θεωρούνται εστίες έντονης λατρείας του θεού Διόνυσου κατά την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν ήθη κι έθιμα της περιοχής που έχουν επιβιώσει έως σήμερα (Μπαμπούγερα).

Ο Χριστόφορος Παυλίδης, εκτιμώντας το καλό κρασί και με την επιθυμία να γνωρίσει τα μυστικά της αμπέλου, ξεκίνησε το 1998 την εγκατάσταση του ιδιόκτητου αμπελώνα στην ημιορεινή περιοχή των Κοκκινογείων δυτικά της Δράμας, φυτεύοντας τα πρώτα 30 στρέμματα. Σήμερα, η έκταση του ενιαίου αμπελώνα ανέρχεται στα 180 στρέμματα, με προοπτική συστηματικής επέκτασης.
Στόχος του κτήματος είναι να διαθέσει στον καταναλωτή κρασιά με αναγνωρίσιμη προσωπικότητα και ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθώς και να αξιοποιήσει και να προβάλλει τις αρωματικές Ελληνικές και ξένες ποικιλίες, επιδιώκοντας την καταξίωση στη διεθνή αγορά.

Ο γραμμικός αμπελώνας του κτήματος εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την ηλιοφάνεια της Ελλάδας χάρη στο νοτιοδυτικό προσανατολισμό του ενώ το καλοκαίρι δέχεται την ευνοϊκή επίδραση του απογευματινού βόρειου ανέμου, καθοριστικού για την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών.
Στα ερυθρά αργιλλοπηλώδη εδάφη του κτήματος φιλοξενούνται οι Ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Λημνιό, οι Γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και η Ισπανική Tempranillo. Σε πειραματικό επίπεδο καλλιεργούνται η Μαλαγουζιά και η Μαυροδάφνη, που θα αποτελέσουν τη βάση των επόμενων κρασιών παραγωγής του κτήματος. Εξάλλου, τμήμα του αμπελώνα μας δίνει σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, αν και ούτως ή άλλως η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή είναι ο γνώμονας των φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων.

Το οινοποιείο, χτισμένο στη βόρεια πλευρά του αμπελώνα, διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που σέβεται και αναδεικνύει την ποιότητα της πρώτης ύλης. Από την τεχνολογική υπεροχή του χώρου οινοποίησης κι εκείνου της εμφιάλωσης, ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί στην ηρεμία της κάβας παλαίωσης των οίνων. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα γαλλικά, αγγλικά, ενώ η διάρκεια της είναι μία ώρα.
Επιπλέον, το Κτήμα Παυλίδη υποστηρίζει τις συνευρέσεις των οινοφίλων με την οργάνωση οινογαστρονομικών περιπλανήσεων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οινοποιείου.

Περιγραφή διαδρομής: Το κτήμα βρίσκεται στα Κοκκινόγεια, 17 χιλιόμετρα δυτικά της Δράμας και η απόσταση διανύεται σε 15-20 λεπτά οδικώς.
Πόλο έλξης για τους περιηγητές αποτελεί το σπήλαιο του Μααρά, στο χωριό Αγγίτης σε πολύ κοντινή απόσταση από το κτήμα μας.
Οι επισκέπτες έχουν δύο οδικές επιλογές για να φθάσουν στη Δράμα:
1.Θεσσαλονίκη – Ασπροβάλτα – Αμφίπολη – Δράμα
2.Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Αλιστράτη – Δράμα, εφόσον επιθυμούν να το συνδυάσουν με επίσκεψη στο σπήλαιο της Αλιστράτης.

χάρτης

  • Κοκκινόγεια, Δράμας
  • +30 25210 58300
  • (0030) 25210 58310
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.ktima-pavlidis.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr