Αγιορείτικη ψαρόσουπα

Η συνταγή αυτή είναι προσαρμογή μιας συνταγής από το υπέροχο βιβλίο Μαγειρική του Αγίου Όρους, του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες 2008).

Για 8 μερίδες
  • 1 κιλό πετρόψαρα, π.χ. σκορπίνα, σφυρίδα, βλάχο, ροφό
  • Αλάτι
  • 4 πατάτες
  • 3 καρότα
  • 4-6 κλαράκια αγριοσέλινο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 180 ml (3/4 φλιτζ.) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. κριθαράκι ψιλό
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κοφτό κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Χυμό από 2 λεμόνια

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια, αφαιρούμε τα εντόσθιά τους, αλλά αφήνουμε τα ψάρια ολόκληρα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ. Ψιλοκόβουμε το σέλινο. Βάζουμε τα λαχανικά στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με τα ψάρια από πάνω τους. Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά 10 εκ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι τα ψάρια και τα λαχανικά να ψηθούν.

Σουρώνουμε προσεχτικά τη σούπα, φυλάμε το ζωμό και αφήνουμε τα ψάρια ξεχωριστά από τα λαχανικά στην άκρη. Ξαναρίχνουμε το ζωμό πίσω στην κατσαρόλα και βάζουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το κριθαράκι, τον πελτέ ντομάτας, τον άνηθο, το μαϊντανό, το κύμινο, το μπαχάρι και το ξίδι.

Το κριθαράκι χρειάζεται 12-15 λεπτά για να φτάσει στην επιθυμητή υφή.

Ξαναβάζουμε τα ψάρια και τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Βάζουμε να πάρουν βράση και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Και εδώ ο αλάνθαστος κανόνας της εντοπιότητας απαιτεί ένα φρέσκο, λευκό κρασί από Ασύρτικο, Ροδίτη ή Αθήρι.

Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα

Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` - 2008

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr